Találkozásom a műfűvel

A műfűről első körben a sport, főként a labdarúgás jut az eszembe. Olvastam egy cikket, hogy a teniszpályákon kezdték használni, de én a focival kötöm össze. Valószínűleg azért, mert a fiam edzésén találkoztam először ezzel a megoldással. Korábban már sokat hallottam róla, néztem is olyan mérkőzést a TV-ben, amit ilyen gyepen játszottak, de élőben addig még nem láttam. A minősége akkoriban még nem volt az igazi, a fiúk gyorsan letaposták, inkább hasonlított egy szőnyeghez, aminek fakó zöld színe van, mint egy füves pályához. Pozitívum, hogy nem volt többé saras a gyerek és eső után nagyon gyorsan felszáradt, rövid idő alatt elillant a nedvesség. Idővel nyomon követhettem, hogy a szálak között megváltozott a töltet (granulátum minősége- mennyisége) és ma már laikusként első ránézésre nehéz megkülönböztetni az igazitól annyira élethűvé vált. Talán már csak tapintásban marad el az igazi fűtől. Elképzelhető, hogy pár év múlva már itt sem fogunk különbséget találni és még a frissen vágott fű illatát is utánozni fogják.

A sportpályákat elhagyva a műfű elindult világhóditó útjára és felhasználása sokrétű lett. Mivel tartós megoldást jelent, így háztartásokba, kertek kialakítására, teraszra, erkélyre tökéletes. Felváltotta a szőnyeget és egy kis természetességet kölcsönöz a kertet nélkülözők életébe. Időt és energiát spórolnak meg vele az emberek. Telepítését ma már bárki könnyen meg tudja oldani, csupán egy tiszta, egyenes felületre lesz szükség. Az anyaga víz- és levegő áteresztő, nem kell locsolni, szellőztetni, trágyázni, ezáltal komoly összeget takaríthatunk meg. Nem igényel vágást, így nem kell gépre költeni és több szabadidőnk marad, amit pihenésre tudunk fordítani.

Napjainkban egyre többet kell foglalkozunk a környezetvédelemmel. Kiemelném, hogy itt is megállja a helyét. A mesterséges fű megtartja a színét egész évben, nem kell aggódnunk, hogy kifakul vagy megbetegszik és a talajt olyan vegyszerekkel kellene roncsolnunk, amik gyermekeink vagy kisállataink egészségére károsak lehetnek. A kártevők nem fognak otthont keresni benne, szerencsére messzire elkerülik a vakondok is. A terméknek nincs mérgező hatása, nem vált ki allergiát, így bárki nyugodtan telepítheti az otthonába. Egész évben használható, szerencsére ősszel sem kell felszedni és tavasszal lerakni. Kényelmes megoldás és képzeljük el, hogy egy téli reggel meseszép látványt nyújt a hóval borított zöld fű. Az UV szűrőknek hála a színét évekig megtartja, ezért vásárlás előtt célszerű tanulmányozni, hogy milyen árnyalatot szeretnénk.

Nagy igénybevétel éri, ha kisállat mellett vagy az óvodák, iskolák, játszóterek borításánál alkalmazzuk. Sajnos ezek azon területek, ahol szépen gondozott gyepre lenne szükség, de ennek kivitelezése nem igazán megoldott. Az óvodáknak nincs kapacitása kertészre, a játszótereknél pedig örülhetünk, ha a takarítást rendesen elvégzik. A vásárlásnál lehetőség van akár a színekkel is játszani és lányos sarkot kialakítani a babaháznál, fiús színű gyepet labdázni, a focipályán fehér csíkokat húzni, a homokozó környéke legyen sárga és középen pedig egy ugróiskola mindenki örömére. Lakóházak vagy irodaházak lapostetőjére is zöld udvart lehet varázsolni. Csak a képzeletünk szabhat határt. Mivel tartós és strapabíró, nem kopik ki az apró lábak taposása által, így hosszútávú megoldást jelent, ezáltal költséghatékony. Olyan technikával készül, ami mellőzi a nehézfémek használatát és tűzálló bevonattal van ellátva, így biztonsági szempontokból is megállja a helyét.