Műfű telepítés kertbe

Nyíregyháza

A telepítés folyamata kertben:

A műfű telepítése egy 10 cm mély tükör készítésével kezdődik, amit simítani és tömöríteni kell. Rossz vízelvezető képességű talajok esetén javasoljuk az ennél vastagabb, 15-20 cm vastagságú alépítmény kialakítását. Ezt követi a beton-, műanyag- vagy fémszegély megépítése, beton megtámasztással.

A szegély azért szükséges, hogy a döngölt murva oldalirányban ne tudjon elmozdulni, ugyanis ez fog keretet adni az alépítménynek. Természetesen meglévő járda, házfal vagy kerítéslábazat is megfelel a célnak, amennyiben a pázsittal borítani kívánt területet az határolja. Utóbbi esetben is fontos a képzeletbeli szegélymagasság kijelölése, mivel a szegélyhez képest – a pázsit szálmagasságától függően – 0,5-1 cm-el lejjebb szükséges egy 10×10 cm keresztmetszetű beton gerendát kialakítani, mert ehhez történik a pázsit ragasztása. Ennek tetejét teljesen simára kell húzni, göröngyök vagy süllyedések ne legyenek rajta, kavicsok nem dudorodhatnak ki ezekből. Éppen ezért érdemes kis frakciójú, rostált sóderből dolgozni.

A fenti ragasztási felület alkalmazása feltétlenül javasolt nagyobb igénybevétel esetén, pl. kisgyermek vagy kutya által használt környezetben. Kisebb igénybevételű, vagy ritkán használt kertrészekben lehetséges ennek elhagyása, helyette a pázsitot acél tüskékkel rögzítjük a murva ágyazathoz. Szegélyezésre ebben az esetben is szükség van és 3 db tüskét alkalmazunk folyóméterenként.

Ezután a kiásott, oldalirányból biztosított tükörbe kerül a kb. 8-10 cm tömörített vastagságú, 0-20 mm szemcseméretű zúzottkő murva ágyazat és erre 2-3 cm vastagságban a kiegyenlítő 0-5 mm murva réteg. Az ágyazatot rétegenként locsoljuk és döngöljük, ameddig teljesen kemény felület képződik, és rálépés esetén a lábnyom nem látszik meg benne. A 0-5 mm szemcseméretű murva ágyazatot a döngölése után sík felületűre húzzuk, kis dombok, gödrök nem megengedhetőek.

Ezen előkészületek után kerül telepítésre a Gondozásmentes Pázsit.

Felmerülő kérdés esetén várunk szeretettel bemutatótermünkbe vagy keress minket elérhetőségeink bármelyikén!