Legyen kert az erkélyen!

Imádod az otthonod, de hiányzik egy zöld udvar? Hogyan varázsolhatsz magad köré egy kis természetet, ha mindössze egy erkéllyel vagy terasszal gazdálkodhatsz? A válasz a prémium minőségű műfű: természetes, igényes megjelenésű, puha és nem igényel extra törődést. De hogyan is fogj hozzá, mire lesz szükséged és mi alapján válassz?

Következnek a legfontosabb tudnivalók, ha gondozásmentes pázsittal borítanád az erkélyed vagy a teraszod!

Kert a teraszon 7 lépésben

  1. Típus és szín kiválasztása
  2. A méret pontos meghatározása
  3. Szakértő segítség (ha szükséges)
  4. A terület kiürítése, takarítása
  5. Pázsit igazítása, elhelyezése
  6. Szálirány ellenőrzése
  7. Ragasztás

Találd meg az igazit!

Egy igen egyszerű ötletnek tűnik elsőre: “legyen műfű az erkélyen!”. A valóságban viszont felvet néhány kérdést a megvalósítása.

Az egyik legfontosabb, hogy milyen szerepet fog betölteni a pázsit: csupán esztétikait vagy a kényelem, az érzés is fontos? Egy erkély esetében általában az utóbbi, tehát itt sokkal nagyobb hangsúlyt kap a szálhosszúság, sűrűség és a pázsit puhasága. Legtöbben a finomabb tapintású, hosszabb fűszálakból álló, “süppedősebb” típust választják erre a célra, amire jól esik kilépni mezítláb is.

Másik szempont lehet a szín, ugyanis több féle árnyalat közül választhatunk stílusunk, ízlésünk szerint. Ha a frissebb, “tavasziasabb” megjelenést kedveljük, akkor a világosabb árnyalatok fognak tetszeni, viszont ha inkább az “erősebb”, hangsúlyosabb pázsit illik az elképzelt képbe, akkor a sötétebb zöld lesz a nyerő.

Így számold ki, mennyi pázsitra lesz szükséged!

Minden pázsitunk 4 m szélességben kapható és bármilyen hosszúság kérhető belőle (mintha tapétát vagy padlószőnyeget vennél). 

Fontos, hogy a méretet pontosan add meg a megrendeléskor, mert később ezen sajnos nem lehet módosítani. A pótlások pedighabár megoldhatók utólag is, némiképp rontják az összhatást.

Szóval érdemes akár többször is ellenőrizni a mérés pontosságát és egy méretarányos rajz is hasznos lehet az ajánlatkéréskor. A méret meghatározásához egyébként a terasz vagy erkély 2 legtávolabbi pontjára lesz szükség, ebből már ki lehet számolni a mennyiséget.

A mérés során különösen fontos figyelni a beugró részekre például az ablakoknál, ajtóknál! Ha pedig szokatlanabb, bonyolultabb formájú a lefedni kívánt terület, érdemes szakértőink segítségét kérni a méretek meghatározásához!

Hasznos tippek a kivitelezéshez

A pontos mérés után jöhet a munka izgalmas és látványos része, a pázsit elhelyezése. Ehhez adunk most néhány tanácsot, ami segíteni fog, hogy biztosan elégedett lehess az új “kerteddel”.

Első lépésben pakolj el mindent az erkélyről vagy teraszról, legyen teljesen üres a terület!

Ezután jöhet egy alapos takarítás, felmosás, ami azért fontos, hogy ne a porra ragasszuk az új pázsitunkat.

Szükségünk lesz egy sniccerre / tapétavágóra, hogy minél pontosabban a helyére tudjuk “szabni” a pázsitot. Aggodalomra semmi ok, kis kézügyességgel maximálisan az adott területhez igazítható!

A ragasztáshoz egykomponensű műfű ragasztót javaslunk, amivel a pázsit széleit érdemes rögzíteni. Fontos viszont, hogy a széleket csak 1-2 ponton ragasszuk és ne végig, teljes hosszúságukban! Erre azért van szükség, hogy a víz ne álljon meg a pázsit alatt egy nagyobb vihar vagy havazás esetén sem. A legtöbbször az ilyen kinti felületek lejtenek egy kicsit, pont emiatt, így ha helyet biztosítunk neki, a víz gond nélkül tud távozni.

Sok esetben a befedni kívánt terület nem egy egyszerű négyzet vagy téglalap, gyakori az “L” alakú terasz vagy erkély. Ebben az esetben a fentieken kívül van még valami, amire érdemes odafigyelni, ez pedig a szálirány. Ez persze mindig fontos szempont a lerakásnál, de egy “L” alakú terület esetében könnyebb eltéveszteni. Szóval a lényeg, hogy amilyen irányba elkezdtük lerakni a pázsitot a teraszunk egyik felén, a másikon is ugyanazt az irányt kövessük, hogy ne törjük meg az egységet.

Alkosd meg a saját kerted a teraszodon!

Nézz szét a termékeink között és válaszd ki hozzá a tökéletes pázsitot!
Termékek megtekintése